După muuuultă vreme de inactivitate am decis să revenim în forță. Sperăm să menținem un ritm susținut până la sfârșitul anului III care, fie vorba-ntre noi, nu e deloc departe.

Așadar, ce am pentru voi în cadrul acestui buletin de știri?

Despre licenţă

Joi, 14 aprilie, de la orele 9.25, am fost vizitați de domnul Ilie Fârte, unul din membrii comisiei de licență de la Iași. Acesta a lămurit diferite aspecte legate de susținirea tezei de licență, cum ar fi:

– în cazul citărilor, se pot folosi atât notele de subsol cât și citările directe în text. Deși în ghidul de licență se „recomandă” folosirea primei variante, domnul Fârte a spus că ţinut să ne asigure că citarea directă în text este foarte bună şi nu va afecta nota nimănui.

– cel mai probabil licenţa o vom susţine la Iaşi în perioada 4-5 iulie. Aceasta este perioada asupra căreia au convenit studenţii aflaţi astăzi în Aula T, iar domnul Fârte s-a declarat şi el pentru acest interval.

– în legătură cu structura licenţei, oaspetele a ţinut să precize următoarele lucruri: licenţa poate fi făcută sub forma unei compilaţii, adică informaţii adunate din mai multe surse bibliografice şi aranjate corespunzător, astfel încât cele scrise să spună o poveste. Adică să nu fie doar citări şi informaţii luate din diverşi autori şi trântite în pagină doar pentru a umple spaţiul. Domnul Ilie Fârte şi-a manifestat scepticismul faţă de lucrările de licenţă bazate pe o cercetare. Din punctul său de vedere, cităm, „o cercetare serioasă pe un anumit subiect presupune timp şi costuri, şi mă îndoiesc că dumneavoastră dispuneţi de aceste două elemente pentru a face o lucarare de licenţă bazata exclusiv pe o cercetare.”

– exemplele concrete, care să susţină baza teoretică sunt foarte importante. Exemplele trebuie însă menţionate în imediata vecinătate a surselor teoretice şi nu trecute la anexe pentru că în acest mod este mult mai uşor de urmărit ideea ce se doreşte a fi transmisă. De asemene, ilustraţiile (fotografii, schiţe, tabele, diagrame) pot fi utilizate în corpul lucrării numai şi numai dacă sunt într-adevăr relevante pentru subiect. Altfel, locul lor este la anexe.

– o prezentare în Power Point nu este necesară decât dacă avem de prezentat vreo diagramă deosebit de importantă. Pe scurt, fără Power Point.

– dacă depăşim bariera de 50 de pagini cu 10-20 de pagini, nu este nici o problemă. Important este ca ideile să le ducem până la capăt, a declarat domnul Ilie Fârte.

Alte lucruri discutate în cursul întâlnirii de joi şi nemenţionate în textul de mai sus, vor fi postate în comentarii de cei care au fost mai atenţi decât mine.

După întâlnirea de la 9.25, oaspetele nostru a asistat şi la seminarul de Estetică, unde o echipă din Grupa 1 a prezentat „Barocul”. Acesta a fost foarte impresionat de modul de desfăşurare a prezentării, având cuvinte apreciative la adresa echipei în cauză.

Entertainment

Cele două echipe însărcinate de domnul profesor Chiriţă cu realizarea unui film de prezentare al Facultăţii de Sociologie şi Comunicare au intrat în linie dreaptă cu misiunea lor. Echipei Grupei 1 aproape că a terminat filmările, în ciuda vremei potrivnice, urmând ca în zilele următoare filmul să intre la montaj, în timp ce echipa Grupei 2 va demara filmările în cursul săptămânii viitoare. În prima săptămână de după vacanţa de Paşte, la seminarul de Estetică, Grupa 1 îşi va prezenta filmul, urmând ca în săptămâna următoare să fie vizionată creaţia Grupei 2. Filmele vor apoi vizionate şi de o comisie a facultăţii urmând a fi ales cel mai potrivt, evident şi în urma voturilor studenţilor.

Banchet

În urma unor discuţii pe platforma de socializare Facebook, studenţii CRP din anul III au stabilit ca banchetul de absolvire să aibă loc după sesiunea din vară. În momentul de faţă, se discută formarea unei celule de criză care să pună la punct toate detaliile legate de desfăşurarea banchetului, părerile şi dorinţele fiind foarte diverse. Există o propunere de întâlnire luni, 18 aprilie, de la orele 11.30, în Corpul T, pentru a se discuta „live” despre obiectivele concrete ale operaţiunii „Banchetul”.

După cum se ştie, Cursul Festiv se va face la nivel de facultate, adică CRP+Asistenţă Socială+Sociologie, într-un cort uriaş ce va fi amplasat în parcarea din spatele Aulei Universităţii. Nu ştiu exact când va fi acest curs festiv, cine deţine mai multe detalii este rugat să ofere lămuririle de rigoare.

Timp liber

Înainte de sosirea lui Ilie Fârte, colega noastră Diana Gaftoneanu ne-a vorbit ceva despre o excursie în Capitală. Ce-am reţinut eu sunt următoarele: cândva pe la începutul lunii mai, cu 25 de lei drumul şi cazarea moca, stăm trei zile la Bucureşti pentru că e un fel de congres (cred) al studenţilor de la comunicare. De ce-ar fi mişto să mergem cât mai mulţi?

1. oportunitatea de a petrece un timp frumos împreună, departe de stresul licenţei, şi posibilitatea de a elimina din albumele de sfârşit de an texte de genul „îmi pare rău că n-am putut petrece mai mult timp împreună”.

2. Pentru băieţi: şansa de a cunoaşte cerepiste din toată ţara. Pentru fete: şansa de a cunoaşte alţi băieţi cerepişti şi a se convinge că tot noi suntem „cei mai cei”.

3. Muzeul de Istorie „Ferdinand I” e un must-visit chiar şi pentru cei certaţi cu orele de istorie din liceu, Herăstrăul e frumos în perioada asta a anului şi, desigur, poate şi învăţăm una-două chestii la congresul ăsta. Sper că Diana o să lase mai multe detalii legate de aventura asta.

Zvonuri

Se aude cum că studenţii la buget nu vor mai plăti taxa de licenţă în valoare de 700 lei. Cei aflaţi la taxă o vor plăti. Informaţia va fi confirmată sau infirmată în perioada imediată următoare.

Reclame